مؤسسه فرهنگیِ قرآن و عترت راهیان بصیرت

آموزشی - فرهنگی - قرآنی
مؤسسه فرهنگیِ قرآن و عترت راهیان بصیرت

اهمیت تربیت در دوره ی کودکی

يكشنبه, ۱۱ خرداد ۱۳۹۳، ۰۱:۰۵ ق.ظ

تربیت ، فن تشکیل عادت است .

از نظر علمای قدیم آدم‏ تربیت شده آدمی بود که آنچه که فضیلت نامیده می‏ شود ، در او به صورت‏ خوی و ملکه درآمده باشد و مادامی که یک فضیلت به صورت ملکه در نیامده باشد یا به طبیعت ثانوی انسان بدل نشده باشد " حال " است نه‏ فضیلت ، زیرا امری زایل شدنی است ، باید ملکه شود تا زوالش مشکل باشد .

علمای قدیم در تعریف عدالت می‏ گفتند : عدالت ملکه تقوا و پرهیزکاری‏ است ، یعنی تقوا و پرهیزکاری برای انسان ، ملکه شده باشد ، و حتی‏ می‏ گفتند انسان آن وقت دارای اخلاق فاضله است که در عالم خواب هم ضد آن‏ اخلاق از اوصادر نشود مثلا آنقدر راستگو باشد که حتی در عالم خواب هم دروغ‏ نگوید .

و بر این اساس است که اهتمام زیادی می‏ شود که تربیت در سنین‏ کودکی صورت گیرد .

اصلا گفته می‏ شود : تربیت ، فن تشکیل عادت است . روحیه انسان در ابتدا حکم ماده شل و قابل انعقادی مثل گچ را دارد که‏ ابتدا که آن را در آب می ‏ریزند شل است و بعد سفت می‏ شود . وقتی این ماده‏ شل است آن را در هر قالبی بریزیم به همان شکل درمی‏ آید . می‏ توان آن را به‏ صورت انسان درآورد یا به صورت خوک و یا خروس . در هر قالبی که بریزیم‏ همین که سرد شد همان شکل را می‏ گیرد و سفت می ‏شود . می‏ گویند روح انسان در زمان کودکی حالت قابل انعطافی دارد و مانند همان ماده شل است ، و هر چه‏ انسان بزرگتر شود قابلیت انعطاف آن کمتر می‏ شود .

اینکه گفته‏ اند : " العلم فی الصغر کالنقش فی الحجر "

اختصاص به علم ندارد ، بلکه باید گفته شود : التربیة فی الصغر کالنقش فی الحجر .

البته علمای امروز هم به‏ تربیت دوران کودکی بیشتر اهمیت می‏ دهند . بچه‏ ای که در کودکستان است ، از بچه دبستان - و بچه دبستان از نوجوان دبیرستان ، و نوجوان دبیرستان از جوان دانشگاه - جنبه پذیرشش بیشتر است . انسان در سن پنجاه سالگی‏ شخصیتش منعقد می‏ شود . البته مبالغه نباید کرد . انسان یک موجود قابل‏ تغییر و قابل توبه و بازگشت است و ممکن است در سن صدسالگی هم خود را تغییر دهد .

ولی شک نیست که حالات روحی کم ‏کم ملکه می ‏شود و برگرداندن‏ آنها دشوار می‏ گردد.

(تعلیم و تربیت در اسلام ، ص 78-77)


چوب تر را چنان که خواهی پیچ          نشود خشک جز به آتش راست

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی