مؤسسه فرهنگیِ قرآن و عترت راهیان بصیرت

آموزشی - فرهنگی - قرآنی
مؤسسه فرهنگیِ قرآن و عترت راهیان بصیرت

میر مهنا پرچم دار مبارزه با استعمار

پنجشنبه, ۲۵ شهریور ۱۳۹۵، ۱۱:۳۷ ق.ظ

نسل فردایی ها حواسشون جمع باشه ....


جلال آل احمد :

«ملتی که تاریخش را بیگانگان بنویسند همیشه در شناخت خویش سردرگم می ماند.»


میر مهنا یکی از صدها مبارز و قهرمان ملی کشور عزیزمان ایران است که در دوره کریم خان زند زندگی می کرده و با

استعمار هلند و انگلیس و سلطه کمپانی هند شرقی بر جزایر جنوبی ایران و خصوصاً خارگ، مبارزه کرده است. شاید نام او را

هم مانندبسیاری دیگر از انسان های آزاده کشور نشنیده باشیم و یا او را از نگاه بیگانگان و مغرضان به عنوان فردی شرور

شناخته باشیم.

آری تا وقتی که قهرمانان پوچ و افسانه ای و کارتونی و انیمیشنی بر ذهن فرزندان این سرزمین سایه انداخته باشد و پدران و

مادران، پِطرس هلندی را فداکارتر از شهید فهمیده بدانند!!! کسی میرمهناها و شهید نادرمهدوی ها را نخواهد شناخت که

چگونه خواب بیگانگان و مزدوران داخلی را در جای جای این سرزمین، مدت های مدید آشفته ساخته و می سازند.

نسل امروز و فردای میهنمان باید با این قهرمانان آشنا شوند و از آن ها الگو بگیرند تا همواره ایران اسلامی پاینده و سربلند

باقی بماند. انشاءالله

میرمَهنای دُغابی که بود؟  

میر مُهَنّای بندرریگی در زمان پادشاهی کریم خان در بندر کوچکی از توابع بندر گناوه در استان بوشهر بنام بندر ریگ بدنیا آمد او فرزند میر ناصر بندر ریگی بود که در واپسین سال‌های فرمانروایی نادرشاه افشار، حاکم بندر ریگ و رود حلّه و جزیره خارک بود.


                                                               
                                       


میر مهنا دریک اقدام انقلابی و نا باورانه پدرش "میر ناصر دُغابی"را که نوکر عناصر هلندی و انگلیسی بود را به ضرب گلوله می کشد.او حضور بیگانگان را در ایران موجب فقر مردم میدانست لذا برای مبارزه با آنها بود تصمیم می گیرد بر راه های بازرگانی (دریایی، زمینی) فائق آید.

او برای این کار به جمع آوری نفراتی می پردازد و به به مدت 15 سال به عنوان قدرتی بلامنازع و قهرمانی شکست ناپذیر بر خلیج فارس حاکمیت می کند.

اقدامات جنگی میر مهنا آنقدر قدرتمند بود که تمام ناوگانهای نظامی متعلق به دولت هلند و انگلیس و پرتغال از حمله او و غارت اموالشان در خلیج فارس دچار رعب و وحشت شده بودند و به همین دلیل مرتب از دولتهای مرکزیشان طلب نیرو وکمک می کردند.

او در سال ۱۷۶۲ به آن‌ها در خارک هجوم آورد که حمله‌اش دفع گردید. و بار دیگر در سال ۱۷۶۶ به خارگ حمله کرد و ۵۸ هلندی و ملوان بومی را اسیر کرد . در زمان حیات پدرش ،به کمک او به بحرین حمله کرده و اعراب و انگلیسی ها را از آنجا بیرون می کند.

میرمهنا در یورش هایش به کشتی های بیگانگان از قانون " حمله مورچگان به ملخ " استفاده می کرد. عدم اطاعت میر مهنا از کریم خان زند، موجب حمله سپاهیان زندیه به فرماندهی زکی خان برادر وکیل الرعایا به او و افرادش می شود.

میرمهنا بعد از جنگ های متعدد با نیروهای خودی و غیر خودی و تعقیب مداوم زکی خان به ناچار ابتدا بندر خارک را تصرف کرد و بعد از مقاومت زیاد در برابر محاصره نیروهای زکی خان به ناچار به بصره پناه می برد و بر اثر خستگی ،گرسنگی و تشنگی زیاد به مردم پناه می برد، ولی مردم او را می شناسند و تحویل حاکم بصره می دهند. والی بغداد در سال ۱۱۸۲ ق ، میر مهنا را به قتل رساند. کریم خان زند به اعتراض این عمل به بصره لشکر کشید و آنجا را تصرف کرد.

نام میرمهنا با هر لقب و عنوانی که برایش قائل باشیم، در تاریخ مبارزات و دشمن ستیزی های ملت های ایران و سرزمین های حاشیه ی خلیج فارس، حیاتی جاودانه دارد.

هر چند نویسندگان متاثر از کاتبین پیشین، درست یا غلط او را «دزد و راهزن» و فردی « خبیث و نامردمی» لقب داده اند، اما در ذهن و یاد مردم جنوب ایران به گونه ای  دیگر ماندگار شد.

مردم بوشهر ... ده ها سال بعد، درخت سدری به یاد او کاشتند و آن را «کُنار مهنا» نامیدند.

امروزه جزیره‌ای غیرمسکونی در خلیج فارس به نام او جزیره میر مهنا و بندری نیز در جزیره کیش به نام او نامیده شده است.

***
***

پایان کار و مرگ میرمهنا بعد از 15 سال مبارزه که خواب را از چشمان بیگانگان ربوده بود، در سن 34 سالگی در نیمه شب 5 فروردین 1148 هجری شمسی برابر با 24 مارس 1769 میلادی روی داد. اما به نوشته آقای خورشید فقیه در کتاب «بندر ریگ در مبارزه با استعمار» مردم بعد از مرگ میرمهنا شروع به افسانه سرایی و اسطوره پردازی درباره شخصیت او کردند. میرمهنا در باورهای بومی مردم منطقه رسوخ کرد تا آنجا که مردم بوشهر به یاد او درخت سدری کاشتند و آن را کُنار مهنا درخت معجزه گر و شفا دهنده نامیدند.


منابع:

http://lorveir.blogfa.com

http://www.ettehadkhabar.ir/fa


نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی